Hétköznapi kalauz - Mindennapi környezetvédelem

Ismertető

Kiadó: Föld Napja Alapítvány

Kiadás éve: 2010

Formátum: 235x220 408 oldal

Ár: 4500 Ft.

Kérjük, hogy rendelését az fna(kukac)t-online.hu címre küldje. (A könyv árával az alapítvány nonprofit tevékenységét támogatja.)

A jó döntés alapja a tájékozottság – könyvünk választási lehetőséget kínál mindennapi döntéseinkhez.
A 406 oldalas kézikönyv nyomon követi házon belüli és házon kívüli mindennapi életvitelünket. Célja a felkészítés az alkalmazkodásra, a meglévő és eljövendő problémák megoldására úgy, hogy javuljon életünk minősége, kiadásaink viszont csökkenjenek. A könyvről bővebben Hétköznapi tudástár oldalunkon is. 2017. szeptemberétől már csak a Zöldboltban kapható harmadáron!

Ajánló

Nagy munka lehetett, gyakorlatias összefoglaló a mindennapi teendőkhöz. Segít a döntésben.
Előnyök: Fantasztikusan praktikus, sok spórolós, vegyszerkerülő, környezetbarát ötletet gyűjtöttek össze a könyvben. Könnyen használható a színes regiszterekkel. Tuti jó tippek vannak benne a takarításhoz, az E-számok listája és a termékcímkék ismertetése is sokat segít a családnak a tudatos döntésben, vásárlásban. Jó, hogy megoldást ajánl a problémákra és már bevált, működő példákat is ismertet. Kedvenc kézikönyvünk, rengeteg érdekes információval.
Hátrányok: Nekem még nem merült fel semmilyen kifogásom, de kell idő, amíg a számomra hasznos javaslatokat mind kipróbálom.

(Nagy Gabriella olvasó véleménye, 2012)

 

Tetszett nekünk a koncepció, és végeredményben maga a könyv is. Persze nehéz ennyi témáról kimerítően írni, elkerülhetetlen a néhol bántó felületesség - de ezt nyilván más, tematikus szakkönyvekkel kell pótolni. Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom, impozáns vállalkozás, sok hasznos információval, revelatív olvasmány és kézikönyv, ajándéknak is kiváló.

(mentamenta véleménye, 2011)

 

Lenyűgözően nagy munkát vállalt fel a Föld Napja Alapítvány, amikor úgy döntött, hogy a magyarul elérhető szakirodalomból összeállítja, és könyv formájában megjelenteti a fenntarthatóság gyakorlati alapművét, a Hétköznapi kalauzt. A több mint 400 oldalas kiadvány logikus rendszerben foglalja össze mindazt, amit 2011-ben Magyarországon a fenntarthatóságért bárki, bárhol megtehet. Alapelve, hogy a „jó döntés alapja a tájékozottság”, és valóban, minden elképzelhető témán végigmegy, az építkezéstől a városlakók jogaiig, az utazás ökológiai lábnyomától a vegyszerek káros hatásáig és a takarékossági praktikákig. Apró gesztusokat sorol fel, melyekkel a Föld élhetőbb és lakhatóbb, a fejlett emberi civilizáció pedig sokkal kevésbé sérülékeny lesz, mint a jelenlegi.

(Forrás: Régi-új Magyar Építőművészet online)

 

7köznapi kalauz – Kézikönyv a környezettudatos és egészséges életmódhoz

A környezettudatos építészettől az élelmiszer-adalékokig, a természetes tisztító- és testápoló szerektől a szelektív hulladékgyűjtésig, a közösségi és kerékpáros közlekedéstől a szabadidős tevékenységekig – a házon belüli és azon kívüli környezetbarát, egészséges életmód mindezen és még sok más területéhez nyújt hasznos, gyakorlati tanácsokat a Föld Napja Alapítvány gondozásában nemrég megjelent kézikönyv, a 7köznapi kalauz. Amint az ember kézbe veszi a 405 oldalas, puha borítójú, de igényes kötésű, tetemes súlyú könyvet, és belelapoz, azonnal érzi: hatalmas munka áll a kézikönyv összeállítása, szerkesztése, illusztrálása mögött. Huzamosabb olvasgatás után pedig arra jut: elképesztően hasznos tudástárat tart a kezében, amely a mindennapi élet nagyon széles spektrumában ad iránymutatást a döntései környezeti és egészségi hatásait szem előtt tartó olvasónak.

A könyv hét területet vesz számba. Külön fejezet tárgyalja a lakóhelyválasztás, a környezetkímélő építkezés és felújítások kérdéseit, az energetikai és fűtéskorszerűsítés, a vízellátás hasznos tudnivalóit, az egészséges táplálkozás széles területét – tudatos vásárlás, élelmiszerek minősége, adalékanyagok –, a háztartási mosó- és tisztítószerek, testápolási cikkek, tanszerek és ruhák vegyszertartalmát és lehetséges zöld alternatíváit, a települési civil kontroll, a városi zöldterületek és a hulladékkezelés problematikáját, a közlekedési lehetőségeket – közösségi, kerékpáros, autós és légi közlekedés –, végül a szabadidős tevékenységek sokszínű palettáját. Utóbbiban olyan témák kerülnek terítékre, mint a szórakozás, az ünnepek, a dohányzás, a drogok és általában a függőség, a kertészkedés és a komposztálás, az állatokhoz fűződő kapcsolatok és az ökoturizmus.

A 7köznapi kalauzban helyett kapott egy E-számokról szóló részletes táblázat is, amelyből kiderül az egyes anyagok eredete, hatása és előfordulása. A kötet végén kislexikonszerű tudástár és tárgymutató segíti a tájékozódást, és külön táblázatot állítottak össze az egyes árucikkeken szereplő minősítő címkékről, így például a „környezetbarát termék”, a „kiváló magyar élelmiszer”, az „egészséges tojás”, a „méltányos kereskedelem”, a "génkezelt élelmiszer" és a háztartási gépeken szereplő energiahatékonysági címkék pontos jelentéséről is.

Nem sokkolni akar

A könyv nagy érdeme, hogy az egyes területek áttekintése után a szerzők kigyűjtötték, hogy milyen magyarországi szervezetekhez fordulhatunk konkrét tanácsokért, illetve közreműködésért, ha az olvasottakat a gyakorlatba is át szeretnénk ültetni. Hasznos postai és internetes címek, telefonszámok listája ez hatóságok, cégek, civil szervezetek, biotermelők, bioboltok és -piacok, javítóműhelyek, hulladékgyűjtő pontok, ökofalvak elérhetőségeiről.

Az egész könyv rendkívül „olvasóbarát”: a tartalmat lényegre törő, áttekinthető felsorolások foglalják össze, a tájékozódást pedig az egyes fejezetekhez tartozó külön színek segítik, amelyek a becsukott könyv oldalán is láthatók. A folyó szöveget olykor kis jelek szakítják meg - a piros pluszjel arra utal, hogy a témáról bővebben olvashatunk a tudástárban, a narancs „…” azt jelöli, hogy a kérdésről szó lesz a Föld Napja Alapítvány honlapjának (www.fna.hu) májustól frissülő rovatában, végül a zöld x-jel a címtárba irányítja az olvasót hasznos elérhetőségekért. Az illusztrációk – rajzok, fotók, táblázatok, egyéb ábrák – feldobják az olvasást, hasznos adalékokkal szolgálnak, vagy épp szemléletesen rendszereznek.

Az elmondottakat a könyvben végig hazai és külföldi példák szemléltetik, olykor a fő szövegtesttől elválasztva, jól látható helyen. Így például értesülhetünk az ország legnagyobb paneljének számító óbudai „faluház” felújításáról és a dunaújvárosi panel passzívház létrejöttéről, vagy például arról, hogy a húskészítmények legelterjedtebb ízfokozó adaléka, a korábban a kínai és vietnami konyhával összefüggésbe hozott nátrium-glutamát (E 620) felhasználásával készült ételek rendszeres fogyasztása függőséget okoz, „nem véletlenül keresik a fiatalok az ezzel készült gyorséttermi ételeket”.

Később a 11 milliós brazil metropolisz, Sao Paulo példájáról olvasunk, ahol a vizuális környezetszennyezés felszámolása érdekében 2006 óta tilos bármilyen reklámot elhelyezni közterületen: akár hirdetőtáblán, házfalakon vagy épp a buszok, villamosok oldalán.

A bevezető szerint a 7köznapi kalauz nem sokkolni akar a környezeti válság előrehaladottságával, épp ellenkezőleg, célja a felkészítés az elkerülhetetlen alkalmazkodásra.

„Ha akadna elég ember, aki elhiszi, hogy a jövő legalább részben a saját kezünkben van, nagymértékben nőnének túlélési esélyeink” – idézi Varga Éva szerkesztő előszavában Csíkszentmihályi Mihály pszichológust. A szerzők szándéka szerint a könyv abban segít, hogy elegen legyünk.

(Forrás: MTI)

 

A Líra Könyv Zrt. könyvismertetője

Beszélgetés a könyv egyik lektorával a kézikönyvről a Klubrádióban.

 

Ez egy rendhagyó kézikönyv

Kézikönyv, mely tematikus rendszerben kínálja az ismereteket a legegyszerűbb házi praktikáktól a tudományos háttérig. Tájékozódhat belőle bárki, aki a miértekre, hogyanokra is kíváncsi. Mindennapjaink ezernyi kisebb-nagyobb döntéséhez nyújt segítséget. Olyan tanácsokat ad, amitől élhetőbbé válhatnak hétköznapjaink, amitől békésebb, kiegyensúlyozottabb lehet az életünk.

Olvashatunk, nézhetünk nap mint nap aggódva híreket az élőhelyek veszélyeztetéséről, ökológiai károkról a világ bármely pontján, de mindez ellen legtöbbet saját életterünk megváltoztatásával tehetünk. És nem is keveset. Mert nem túl nagy fáradság egy kertes házban komposztálni, drága vegyszerek helyett természetes anyagokat használni a háztartásban. Kicsivel többet tehetünk, ha utánajárunk annak, vajon miért nincs rendes szelektív gyűjtés lakóhelyünkön. Esetleg még többet, ha erdőben járva hulladékhalomra, terepmotorosokra bukkanunk, és jelezzük a hatóságnak, nyomon követjük, mit is tett az ügyben. Ez a könyv jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy döntéseinkkel és felelős életvitelünkkel tekintettel legyünk természet és ember egymásrautaltságára, ami elemi érdekünk.

Foltányi Zsuzsa

 

Hogyan használjuk a könyvet?

Életünk két területét állítja középpontba könyvünk: házon belüli és házon kívüli mindennapi életvitelünket. Számos javaslat, ötlet, tény és tanács, rövid ismertető segíti fejezetről fejezetre eldönteni, hogy mit tehetünk nap mint nap egészségünk és környezetünk védelmében – éljünk bár városban, falun vagy tanyán. Mindezt úgy, hogy javíthatjuk életünk minőségét, kiadásainkat viszont csökkenthetjük.

Kézikönyvről lévén szó, arra törekedtünk, hogy címszavakkal (mint például ökoház, molylepke, adalékanyagok, mosódió, radon) tagolva, röviden, lényegre törően foglaljuk össze a tényeket, és a könnyebb tájékozódás, keresés érdekében javaslatainkat, ötleteinket pontokba szedjük. Arra törekedtünk, hogy a könyv jól használhatósága gyakori forgatására ösztönözzön: legyen mindig kéznél, akár egy jó szakácskönyv.

Könyvünk választási lehetőséget kínál mindennapi döntéseinkhez: segít tájékozódni, ha az egyre emelkedő energiaárak miatt szeretnénk hatékonyabbá tenni fűtésünket, vagy ha reggelente egyre gyakrabban viszkető szemmel ébredünk, esetleg ha gyermekünk lett allergiás valamelyik élelmiszer-adalékra, vagy ha melegedő bolygónkon felelősen szeretnénk dönteni egy fokhagyma megvásárlásától kezdve lakóhelyünk megválasztásán át az ökonyaralásig.

A jó döntés alapja a tájékozottság. A tények viszont – különösen így, egy könyvbe sűrítve – időnként rémisztőnek tűnnek. Könyvünk célja azonban egyáltalán nem a sokkolás. Épp ellenkezőleg: célunk a felkészítés az alkalmazkodásra, a probléma megoldására. Ahogy egy meteorológus mondta: ne attól rettegjünk, hogy bőrrákot kapunk a káros UV-sugárzástól, mert lehet, hogy a rettegés okozta stressztől előbb megbetegszünk. A meteorológiai narancs riasztás szerepe is az, hogy tájékozódjunk, találjuk meg a legjobb védelmet, és élvezzük az életet melegedő bolygónkon.

A változó világhoz való alkalmazkodás nem megy egy csapásra. Ugyanakkor könnyebb, ha tudjuk, milyen sok lehetőségünk van tenni mindezért szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt.

A könyv első részében házon belül maradunk, és az első fejezetben számba vesszük az otthonteremtés szempontjait pénztárcánkra, egészségünkre és a környezetre figyelve. Az otthonteremtés része a hatékony energia- és vízellátás megtervezése: kézikönyvünk második fejezete tárgyalja ezt részletesen. Ha már elkészült a lehető legkisebb költséggel fenntartható, környezetkímélő és egészséges otthonunk, rátérhetünk a mindennapokra: a konyhaasztalra kerülő élelmiszereinkre, a bevásárlásra, a befőzésre, a konyhakertre a harmadik fejezetben. Házon belüli életünk részeként végezetül a házimunka elkerülhetetlen velejáróját, a vegyszerhasználatot csökkentő mosást, takarítást, testápolást és sok minden mást veszünk sorra, számba véve a pénzt megtakarító, egészségesebb életvitelt lehetővé tevő ötleteket.

A könyv második részének témája házon kívüli életünk. Először településünk jó irányításával, fejlesztésével, ebben a mi szerepünkkel foglalkozunk, majd mindennapjaink kikerülhetetlen időtöltése, a közlekedés hátrányai és lehetőségei következnek, és végül szabadidőnk eltöltésének feltérképezésével zárjuk a könyv házon kívüli életünk választásait számba vevő második részét. Kézikönyvünkben a sokoldalú tájékozódást környezeti Tudástár, Címtár, Címketár és Tárgymutató szolgálja. A könnyebb keresés érdekében az egyes fejezetekben dőlt betű és kis piktogramok jelzik azokat az alapismereteket, fogalmakat, amelyekről bővebben tájékozódhatunk a Tudástárban. Ugyanígy jelezzük, ha az adott témában Címtárunk ajánl néhány hasznos címet vagy terméket.

Egy könyv nyilván nem nyújthat naprakész tájékoztatást, ezért a szóba kerülő témák a Föld Napja Alapítvány honlapján 2011 májusától frissítve folytatódnak, ezt a könyvben honlap piktogram jelzi. Honlapunkról a linkek a könyvünkben szereplő ismeretek forrásaihoz, bővebb háttéranyagokhoz is elvezetnek. Örömmel vesszük azt is, ha honlapunk fórum rovatában megírják észrevételeiket.

 

Nem a Föld sérülékeny, hanem mi. Tevékenységünkkel nem pusztíthatjuk el a természetet. De magunkat annál inkább. (James Lovelock)

***

Könyvünk nem tudományos szakirodalom, hanem a nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő kézikönyv. A könyvben szereplő adatok nem a kiadó mérésein, kutatásain, kísérletein alapulnak, azok forrása a felhasznált irodalomban nyomon követhető.

(A kiadó)

Tartalom

Hétköznapi kalauz

Tartalom

Otthon  7

Város, vidék  8

Házon belül  10

Környezetkímélő épületek 14

Építkezés, felújítás 20

Környezetbarát élettér 36

 

Energia és víz  43

Energetikai korszerűsítés 46

Fűtés  52

Fűtés és áramtermelés megújulókkal  59

Áramfogyasztás  64

Hideg és meleg víz  74

Magyarország vizei  76

Melegvíz-előállítás 81

 

Élelem  87

Tápérték  88

Vegyszermentesen  92

Élelemválaszték  93

Vásárlás  115

Élelmiszerek minősége 118

Élelmiszer-adalékanyagok 122

Étkezés otthon  126

Étkezés házon kívül 132

Élelmiszer-önrendelkezés 134

 

E-számok  139

 

Vegyszer  179

Veszélyes háztartás 180

Szintetikus mosószerek 182

Környezetkímélő tisztítószerek  185

Környezetkímélő mosás 188

Takarítás  192

Rovarok, rágcsálók ellen 202

Testápolás  208

Gyerekholmik, ruhák 222

Tanszerek  224

Termékcímkék  226

 

Település  229

Döntéshozók  230

Civil kontroll  234

Településrendezés  235

Zöldterületek  241

Hulladékügyek  244

Adóval a környezetért 252

Közösségben élni  254

 

Közlekedés  263

Autókörkép  265

Közúti forgalom csillapítása 275

Közösségi közlekedés 280

Kerékpár  286

Légi közlekedés  296

Áruszállítás  298

 

Szabadidő  301

Hétköznapok, hétvégék 303

Színház, mozi, olvasás 308

Ünnepek  310

Dohányzás, drog, alkohol, függőség  315

Közös időtöltés  317

Kert, komposzt  319

Állati kapcsolatok 325

Mozgásban  327

Utazás vonattal, busszal 333

Ökoturista  336

Turizmus ökolábnyoma 338

 

Tudástár  341

Tárgymutató  375

Címtár  385

Címketár  395

Felhasznált irodalom 398

A gyors tájékozódást, keresést segíti a Tárgymutató többszáz címszava a 349. oldaltól.