Fogytán a tiszta ivóvíz

Fenyegető méreteket ölt az ivóvízkészletek apadása világszerte. Bár ma még elegendők a készletek a Föld lakosságának vízellátására, ám mindössze 15 éven belül már 40%-kal haladhatják meg az igények a készleteket - derül ki a március 22-i víz világnapjára nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentéséből. Mit tehetsz?

A rendelkezésre álló források felhasználásának, kezelésének és felosztásának alapvető változásaira van szükség a világszervezet szerint. Ha e téren nem lesz változás, akkor – elsősorban a forró és száraz éghajlatú országokban – súlyos ivóvízhiány lesz. 2030-ra a természetes vízképződés és az ivóvíz iránti igény közötti eltérés akár a 40%-ot is elérheti a jelentést kiadó Meteorológiai Világszervezet (WMO) szakértői szerint.

A WMO becslései szerint 2050-re a jelenlegi 7,3 milliárdról 9,1 milliárdra emelkedhet a világ népessége, s emiatt akár 55%-kal is megnőhet a vízigény. Ennek elsődleges oka a mezőgazdasági termelés, amely már ma is a vízfelhasználás 70%-át teszi ki. A beszámoló szerint a világon 748 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez, és 2,5 milliárdan élnek csatornázatlan lakhelyen. A Föld népességének több mint a fele nyeri az ivóvizet a talajvízből. A világszervezet becslései szerint e készleteknek mintegy 20%-át fenyegeti túlzott kitermelés. Kína, India, az Egyesült Államok vagy a Közel-Kelet egyes részein a talajvízkészleteket fenntarthatatlan módon használják fel – kifogásolta Richard Connor, az ENSZ-jelentés egyik szerzője.

A vizek szennyezése növényvédő szerekkel, az ipari termeléssel, a tisztítatlan szennyvízzel ugyancsak problémát jelent a szakértők szerint. Az ENSZ felszólította a világ politikusait, hogy lépjenek fel keményebben a vizek szennyezésével szemben, valamint hogy tegyenek többet a vízkészletek túlhasználata, eltűnése ellen.

A vízszűke miatt egyre súlyosbodó élelmiszer-ellátási problémák következtében az emberiségnek radikális változtatásokkal, egyebek között részben vegetarianizmusra való áttéréssel kell számolnia a jövőben, hogy a 2050-re várható 9 milliárdos népesség egészének legyen mit az asztalra tennie.

Mit tehetsz?

Először is ellenőrizd, mekkora a vízlábnyomod. Ne csak a közvetlen, azaz a csapból folyó, látható vízfogyasztásra figyelj, hanem a közvetett, rejtett vízre is - ez utóbbi a fejlett országokban általában jóval nagyobb, mint a látható vízfogyasztás.

Napi vízfogyasztásunk 92%-át ételeink rejtik, elsősorban az állati eredetű termékek (húsok, felvágottak, tej és tejtermékek) és az élvezeti cikkek (kávé, tea, csokoládé). Heti legalább egy húsmentes nappal jelentősen csökkentheted vízlábnyomod.

Ha fokozatosan áttérsz a kevesebb húsevésre, azzal időben alkalmazkodhatsz a ránk váró vízszűkére. Maci ott lesz!

Forrás: MTI/FNA

Kapcsolódó cikkek

Vízlábnyom

Túlhasználat

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?

Lábnyomok

Mit tehetsz Te? - heti kihívás

Népességrobbanás

Helyben hasznosít helyit

Kis változtatás, nagy változás