Mozgásban a világ - élelmezési világnap

A magyar kezdeményezésű világnap kiemelt témája volt tavaly a migráció, idén az éhezés és a túlsúly párhuzamos terjedése. Mozgásban a világ. Ma már 40%-kal több ember kel útra, mint 2000-ben. Éhezés, szegénység, klímaváltozás növeli a konfliktusokat és a politikai instabilitást, amely egyre több embert űz el otthonából.

A migráció 2015-ben minden hetedik embert érintett a Földön. A gyakran konfliktusokat kiváltó szűkös erőforrások, a szélsőségessé váló klíma, a talajpusztulás, az elsivatagosodás miatt 244 millió ember volt kénytelen elhagyni országát csak 2015-ben, és az emberek országokon belüli vándorlása még nagyobb, számuk megközelíti a 763 milliót. A menekültek többsége fejlődő országokból érkezik, és a felük nő, egyharmaduk pedig fiatal, 15-34 év közötti.

Az újkori menekülthullámot elindító összetett kihívások világméretű cselekvésre szólítanak fel. Segítené a helyben maradást a vidékfejlesztés, mert a fenntartható termelés enyhítené az éhezést, a klímaváltozás hatásait és a kényszerű elvándorlást – ezért választotta a FAO az idei élelmezési világnap témájaként a migrációt, azt, hogy miként tudnánk a migrációt befolyásolni, biztonságos mederbe terelni például befektetésekkel a vidékfejlesztésbe vagy egy erősebb szociális védőháló kialakításába. (Kattints a képre.)

Minden évben október 16-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 1945-ös alapítására emlékezik a világ. Az ENSZ FAO által magyar kezdeményezésre 1979 óta létező élelmezési világnap a kenyér világnapja is 2001 óta.

A világnap célja felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára, annak ellenére, hogy képesek lennénk felszámolni az éhezést akár egy emberöltő alatt.

Ugyanakkor nehezíti a helyzetet az a világméretű ellentmondás, hogy az éhezők számának növekedésével párhuzamosan a túlsúly is egyre nagyobb méreteket ölt, és az élelmiszer-pazarlást sem sikerül mérsékelni.

"Minden élelmiszer-választásunkkal hatással vagyunk az ökoszisztémára, amelyben élünk, és a helyi, szezonális, esetleg biotermékek vásárlásával szívességet teszünk magunknak és a jövő generációinak" - hangsúlyozza a FAO.

Forrás: ENSZ FAO

Kapcsolódó cikkek

Élelmezési világnap – október 16.

13 + 1 tény az élelmezés helyzetéről

Másodpercenként egy embert űz el a klímaváltozás

Menekülés az elsivatagosodás elől

Az emberiség legnagyobb dilemmája

A kenyér világnapja - Dragomán-féle parasztkenyér

5 trendi étel, ami tönkreteszi a környezetet