2018 rekordmelege emelte az árakat Magyarországon

Több hónapos aszály, özönvíz, extrém hőingadozások – 2018-ban mindössze egyetlen hónap időjárása alakult „normálisan” nálunk, ahogy Európa időjárását is szokatlan rekordok uralták. A szélsőséges lett az átlagos – Ausztriában, Franciaországban és Németországban is rekorder lett 2018, és ezt Európa-szerte megszenvedte a mezőgazdaság. Globálisan "csak" a 4. legmelegebb volt 2018.

2018 volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon, 2014. a második helyre szorult. Ezzel az első 10 legmelegebb hazai évből már 8 volt az ezredforduló után - írja az OMSZ.

Magyarország jobban melegszik az átlagnál – nálunk 1,23 fokkal volt melegebb 2018-ban, szemben a globális melegedés 1 fokos átlagával. Míg nálunk az eddigi legmelegebb, addig globálisan „csak" a 4. legmelegebb év volt 2018 (zsinórban 2016, 2017 és 2015 után).

A globálisan 4. helyezett 2018 mindössze 0,2 Celsius-fokkal volt hűvösebb, mint 2016, az eddig regisztrált legmelegebb év. (2016-ot az El Nino-jelenség fűtötte, növelve a Csendes-óceán felszínének hőmérsékletét.) A szélsőséges lett az átlagos.

Őrült március, forró április, aszályos ősz – hazai körkép

Szinte tavaszias volt hazánkban a január, a hónap 29-én 18 fokkal búcsúzott. A hűvös, nulla fok körüli február a végén váratlanul zimankóra váltott: a 24-én betörő 10 napos hideghullám -9 fok körüli országos átlaga tavasz helyett visszafordította az időt a márciusi télbe. A sokéves átlagnál hidegebb február-márciust követte a legforróbb április. Míg az első tavaszi napon -24,6 Celsius-fok volt Sátorhelyen (ez egyben 2018 legalacsonyabb hőmérséklete), a tavasz utolsó napján már +32,9 fokot mértek Sajópüspökin. Összességében a 3. legmelegebb tavasz volt a tavalyi.

A rekordmeleg, aszályos április után a május is rendkívül meleg volt, a 3. a sorban, 2 hőségnappal. Egyedül július időjárása alakult többé-kevésbé normálisan.

Nyáron 19 hőségnap és 3 másodfokú hőségriasztás is volt (júl. 30., aug. 5., 7-10. és 21-23.). Augusztus a 4. legforróbb, míg a nyár összességében „csak" a 7. legmelegebb volt.

Az ősz viszont rekord közeli volt, a 2. legmelegebb 1901 óta. A szeptember nyarat idéző volt 2 hőségnappal, de októberben is jóval átlag felett alakult a hőmérséklet, és a havas tél is elmaradt.

Özönvíz és aszály átlaga

Míg február-márciusban a sokéves átlag több mint kétszerese hullott hazánkban, addig áprilisban alig esett - az 1981-2010-es normál értéknek csak a 40%. Március a 3. legcsapadékosabb, április pedig a 6. legszárazabb volt 1901 óta, különösen az Alföld küzdött komoly csapadékhiánnyal áprilisban.

A nyári csapadék időben és térben is szélsőséges volt. Heves esőzések zúdították a szokásos havi csapadék többszörösét egy-egy nap alatt több településre, miközben az északkeleti országrész augusztusra már csapadékhiánytól szenvedett.

Heteken át rekord alacsony (33-41 cm!) volt a Duna vízállása. Október aszályos volt, a hónap közepétől a szokásos havi csapadék csupán 41%-a hullott, az is pár napra sűrítve, novemberben pedig a szokásosnak már csak 37%-a esett, és december is szárazabb volt az átlagosnál.

A száraz forróság miatt drágul az élelem

Végül is hiába volt országosan átlag körüli (590 mm) az éves csapadék 2018-ban, mivel időben és térben egyenetlenül oszlott el, a talaj kevésbé tudta hasznosítani. A lezúduló ún. csapadékbombák rengeteg vize csak károkat okozott, és többnyire hasznosítatlanul folyt ki az országból.

A meleg, szélsőséges időjárás (l. lenti videó) a terméshozamokat is csökkentette, búzából 10%-kal kevesebb termett 2018-ban, átlag 8%-kal emelve a kenyér árát. A burgonya 44%-kal drágult, a hagyma 48%-kal, a káposzta 53%-kal. A fehérrépa ára az egekbe szökött, hagymából alig termett, decemberre el is fogyott a hazai, behozatalra szorulunk. A hús is drágább lesz, ha kevesebb takarmány terem.

2019 még melegebb lesz - A szélsőséges lett az átlagos

Európa többi részén is hasonló a helyzet, a forrósághoz csapadékszegény időszak párosult, néhol még a magyarországinál is nagyobb aszály pusztított, az extrém meleg Északról nem is beszélve.

Csökkenés az élelmiszer-árakban aligha várható, ugyanis 2019 még az ideinél is melegebbnek ígérkezik, mert a NOAA előrejelzése szerint 80%-os eséllyel visszatér az El Nino. Nem lesz elég időnk alkalmazkodni, ha így folytatjuk, 10-12 évünk maradt a cselekvésre az IPCC szerint.

Forrás: FNA/OMSZ/Euronews/portfolio

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Magyarország jobban melegszik és szárad

A vesztünkbe rohanunk – 12 évünk maradt a cselekvésre

Rekordmeleg április

Aszályjelző térkép - naponta frissül

Tudod, miért ilyen enyhe az idei nyár?

Kettévált a világ – extrém vagy szélsőséges?

Magyarország jobban melegszik?

Az a kritikus 6 fok – film