Húsmentesre váltott idén Barcelona, Oslo és Bordeaux

Egyre több város csatlakozik az egészségvédő és klímabarát húsmentes hétfő mozgalomhoz, népszerűsítve a vegán és vegetáriánus táplálkozást, hogy ezzel is csökkentsék a légkörbe kerülő éghajlatmelegítő gázok kibocsátását.

A belgiumi Gent városa volt az első a világon, amely 2009-ben bevezette a húsmentes napot, majd San Francisco, São Paulo és Los Angeles, New York és Vancouver követte példáját, és a lista azóta is bővül. Idén pedig már három nagyváros, Barcelona, Oslo és Bordeaux került föl a húscsökkentő városok jeles listájára.

Oslo elsőként a városháza étkezdéjében vált

A városvezetés megszavazta, hogy minden hét elején húsmentes lesz a menü, sőt javasolták, hogy az önkormányzati iskolák és étkezdék is kövessék a példát még ebben az évben. Oslóban a városvezetés és a városháza dolgozói élvezhetik elsőként a húsmentes hétfők előnyeit 2016 márciusától kezdve.

Szándékaik szerint a norvég főváros 22 iskolájának 15-18 évesei is követik példájukat az őszi tanévkezdéstől, és Oslo más önkormányzati étkezdéi is csatlakoznak majd a kampányhoz - azaz a város 15 kerületi irodája és 33 hivatalos képviselete is húsmentes napot tartana, és ezek többségében nem csak egy étkezde van! Ha ez sikerül, akkor nemcsak a városháza munkatársai, hanem a 600 000 lakosú város nagy része megtapasztalhatja a kevesebb hús egészségügyi és környezeti előnyeit.

Teendő van bőven egy olyan országban, amely nem éppen a kevés húsfogyasztásáról ismert: „A jövő a mi kezünkben van" nevű norvég környezetvédelmi csoport szerint egy átlag norvég felnőtt élete során több mint 1147 csirkét, 22 juhot, 6 tehenet és 3 szarvast fogyaszt.

A helyzet nem reménytelen, a szokások igenis változnak. A norvég Nemzeti Fogyasztói Kutatóintézet 2013-as jelentése szerint a környezeti aggályok hatására a norvégoknak ma már az 51%-a fogyaszt kevesebb áramot, ugyanakkor most még csak 14%-uk mondta azt, hogy kevesebb húst eszik ugyanezen okból. Ez is azt mutatja, hogy ha közismert, hogy a haszonállat- és húsipar milyen hatással van a környezetre, a Föld éghajlatára, akkor változtatunk.

Norvégia elkötelezettségét jelzi, hogy a norvég fegyveres erőknél 2013-ban heti egy napra bevezették a vegetáriánus étrendet, és ezáltal évente 150 tonnával csökkent a húsfogyasztásuk - jóval kisebb lett a katonák szénlábnyoma.

Barcelona is szavazott

Március végén a katalán főváros is belépett a világ húsmentes nagyvárosai közé "a vegán és vegetáriánus kultúra barátjaként".

A barcelonai városvezetés figyelmét az éghajlat- és egészségvédő húsmentes hétfő mozgalomra Paul McCartney, a brit húsmentes hétfő alapítójának youtube felhívása keltette föl, amit a decemberi párizsi COP21 éghajlatvédelmi tárgyalások előtt tett közzé.

A közel 1,7 millió lakosú spanyol város vezetése egyrészt népszerűsítő kampánnyal segíti a húsmentes étrend terjedését, másrészt támogatást nyújt a csatlakozóknak. Először is "a vegán és vegetáriánus étrend terjedése érdekében közzéteszi és folyamatosan frissíti a húsmentes hétfőt tartó büfék, étkezdék, éttermek listáját."

"Ha azt hallod, hogy a hústermelés az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója, mit tennél? Egyszerűen figyelmen kívül hagynád ezt a tényt, vagy szeretnél megoldást találni, tenni valamit?" - tette fel a kérdést McCartney az említett youtube felhívásban.

A katalán régió fővárosa a tenni akarók közé tartozik, és példájuk remélhetőleg hamarosan követőkre talál más spanyol városokban és régiókban is. Ahogy volt már példa erre öt évvel ezelőtt, amikor az állatok jóléte mellett kiállók elkötelezettsége oda vezetett, hogy elsőként a katalóniai parlament megszavazta a bikaviadalok és a cirkuszok állatmutatványainak betiltását.

Bordeaux kedden húsmentes

A húsmentes nap egy helyi tévés műsorvezető és idegenvezető, Yves Simone ötlete volt, aki szintén a 2015. decemberi párizsi COP21 klímacsúcs hatására vetette föl, hogy egy húsmentes nap bevezetése tudatosítaná a fogyasztókban, mennyivel egészségesebbek a zöldségek és a hüvelyesek, sőt a szénlábnyomuk is kisebb, mint az állati eredetű fehérjéké.

2016. január utolsó keddjétől kezdve a francia város éttermei csak vegetáriánus menüt kínálnak minden hónap utolsó keddjén. A város iskolai étkezdéiben a diákok már 2012-től választhatnak havonta egyszer húsmentes menüt, de most ezt a lehetőséget is szeretnék bővíteni – remélik, hogy a városvezetés támogatásával a húsmentes nap rövidesen heti eseménnyé válik.

Forrás: MFM UK

Kapcsolódó cikkek

Nincs többé bacon reggelire

Lausanne is húsmentes lesz

Amerika sem marad le

Oxfordban menő a húsmentes hétfő

Változik a divat

Clevelandben is húsmentes a hétfő