Tudod, miért ilyen enyhe az idei nyár?

Szokatlanul enyhe az idei nyár Közép-Európában, miközben Északon meghökkentően meleg van – míg nálunk 25 fok volt ma, a sarkkörön túl, Finnország északi csücskén 33 fokot mértek, de egész Skandinávia, Szibéria, Japán, Amerika északi térsége hőségtől szenved, mert nagyon legyengült a sarki örvény.

Már csaknem egy hónapja tart a 30 fok fölötti hőség és szárazság a Skandináv-félszigeten és Észak-Európában, amit a térségben tartósan uralkodó anticiklon okoz a meteorológusok szerint. Az északi térséget hetek óta ez a magasnyomású légköri képződmény uralja, mely újra és újra képes megerősödni, száraz, meleg kontinentális levegőt sodorva a sarkkör irányába, miközben Európa középső részein a szokásosnál hűvösebb az idő.

A szokatlan hőmérsékleti viszonyokért, a sarkvidéki magasabb és a kontinentális alacsonyabb hőértékekért az állandó északi-sarki örvény (a polar vortex) - idén különösen erős és tartós - meggyengülése felelős, amit a kutatások többsége a klímaváltozással hoz összefüggésbe.

Alapesetben az Északi- és Déli-sarkot uraló nagy kiterjedésű, alacsony légnyomású örvény (polar vortex) "sapkaként" a sarkoknál tartja a nagy tömegű hideg levegőt. Stabilitása évenként és évszakonként is változik kissé, az északi örvény télen általában erősebb, mint nyáron.

Ha az örvény gyengébb, akkor a sarkvidéki hideg levegő kiszabadul, és a helyére meleg levegő áramlik a kontinens délebbi térségeiről – ilyenkor a sarki örvény szélét uraló futóáramlatok (jet stream) egyenes körvonal helyett hullámvonalban, mélyen lenyúlva futnak (l. NOAA infografika).

Az idei téli és nyári erős, tartós gyengülés okozza a szokatlan hőviszonyokat, emiatt már a télen sötét sarkkörön túl is tartós meleg volt idén, +6 fok fölött is járt a hőmérséklet, idő előtt megolvasztva a Jeges-tenger jegét, miközben Észak-Amerikában és Európában kirívóan kemény volt a tél.

Észak a megszokottnál 10-20 fokkal melegebb

Ezért szenved az idei nyáron a megszokottnál legalább 10 fokkal magasabb hőhullámtól Skandinávia, ezért dőlnek meg melegrekordok Észak-Amerikában, Kanadában, Skóciában és Írországban, ezért kerülnek kórházba ezrek az áradásoktól és 34 fokos párás hőségtől sújtott Japánban, miközben Közép- és Kelet-Európában, sőt Délnyugat-Európában is elmarad a megszokott nyári kánikula.

Finnországban július 18-án 32,7 fokot mértek a 70. szélességi fokon, Norvégiában pedig meghökkentő értéket, 34,3 fokot mutatott a hőmérő, megdöntve a melegrekord.

Északkelet-Oroszország nagy részén is a sokévi átlag fölött van a hőmérséklet – a napokban akár 22 fokkal is meghaladhatja a szokott értékeket, elérheti a 32-35 Celsius-fokot! A tartós meleg és szárazság miatt már másodszor gyulladt ki a szibériai tajga. A tüzek melege és a gomolygó füst újabb kockázatot jelent a Jeges-tengert borító jégtakaróra. A füst- és koromrészecskék leülepednek a fehér jégfelszínre, és emiatt megváltozik annak fényvisszaverő képessége (albedója), ami több napsugárzást elnyelve felerősíti a hőhullám miatti olvadást.

A klíma erősen és kitartóan változik – ezt jelzik az egyre gyakoribb időjárási anomáliák. Életmódunk fokozatos változtatásával könnyebben alkalmazkodhatunk a történelmi léptékkel mérve rendkívül gyors változáshoz.

Forrás: FNA/SevereEurope/WMO/NOAA/AER

Kapcsolódó cikkek

2015, 2016 és 2017 volt eddig a három legmelegebb év

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Dél is olvad – gyorsabban, mint hitték

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

Kifizetődő lenne 1,5 fokon korlátozni a felmelegedést

A kritikus 6 fok – dokumentumfilm

Rekorddöntő kibocsátás – dől a dominó?

Özönvíz előtt – DiCaprio filmje

Az emberiség legnagyobb dilemmája